Xerrada col·loqui sobre art digital i NFTs

Finalitzat el curs “Tractament d’imatge digital amb GIMP” impartit a Xicranda amb l’ajut de Bene Loras ens ha quedat la impressió general (segurament exagerada) d’haver conclòs una curta, dura i fatigosa incursió informàtica per les entranyes d’un maquinari màgic i infernal. La seua finalització s’ha dut a terme amb un gran èxit aquesta setmana i ens ha deixat una “refrescant” i apropiada xerrada final sobre els NFT i el seu impacte en el mercat de l’art. Per al curs ha significat un fantàstic colofó, i ha estat un bon assumpte estrella per a la cloenda. Hugo Narillos ens ha regalat a tots una menuda introducció als NFTs i la tecnologia Blockchain.

Han aparegut en l’atmosfera d’aquesta xerrada final expectatives i valoracions que haurem de considerar tard o prompte de cara al futur. Perquè les novetats tecnològiques són una realitat i s’implanten arreu per qualsevol cantonada artística que mirem. El desconeixement del tema comporta una barreja de múltiples i personals opinions, sovint discrepants, però també incongruents. En l’aire queda, tot i la sorpresa que produeix l’estat gasós del món virtual, una determinada sensació d’incredulitat per l’amalgama de futur-ficció-present. Un món que ens afecta directament i al que no podem donar esquena.

Els assumptes vorejats avui tornaran de segur a escena en un altre moment. Prompte o tard caldrà tractar-los amb detall i extensió. Però són moltes les coses al respecte que no coneixem. Són noves, estranyes i complexes, i com que ens pica  la curiositat, seguirem el curs d’aquesta mena de competició innovadora que ara mateix són les noves tecnologies, si és possible posar en pràctica alguna cosa artística relacionada amb elles.

Aquest és la relació temàtica, segons crec recordar, de qüestions aparegudes en la conversa del col·loqui:

  • Marketplace. Nou tipus de comerç amb els NFT.
  • Implicacions, canvi de valor i significació del producte artístic. Nou tipus de venda d’obres.
  • Drets d’autor.
  • Obres físiques/obres virtuals. Possible destrucció/desaparició/inexistència de l’obra física.
  • Pensar amb les mans/transformació de les mans en màquina.
  •  La IA.
  • Les criptomonedes. Fiabilitat. Confiança d’ús.
  • Paràmetres artístics nous/col·leccionisme de nou encuny. Valor simbòlic de l’art.
  • La incorporeïtat real de l’obra d’art. Solament “existeixen” artistes. L’obra d’art és una entelèquia, un invent de la cultura i la necessitat expressiva de l’home.
  • Concepte d’Aura i reproductibilitat tècnica.

Últimes noticies

CAP DE SETMANA, ACTES I ENTRETENIMENT

Aquest cap de setmana tenim tres interessants actuacions a càrrec de diferents companys de l’Escola de Pintura. A Godella, Burjassot i València successivament. Demà divendres a Villa Eugènia, a les 22 h. trobarem al nostre compamy David Fajardo amb la

llegir mes

Instal·lació, Performance o Pintura ?

Paris ha trobat en Le Palais de Tokio un centre de referència d’art contemporani. Funciona com a Centre d’Art Modern des de la rehabilitació de 2001 programada i duta a terme pels arquitectes Lacaton&Vassal. L’edifici, des de la segona fase

llegir mes
Traductor »
Traductor »