Xerrada col·loqui sobre art digital i NFTs

Acabem de finalitzar el curs “Tractament d’imatge digital amb GIMP” impartit a Xicranda de la mà de Bene Loras al llarg del darrer trimestre. La impressió general és que hem conclòs una curta, dura i fatigosa incursió informàtica pel GIMP, amb una “refrescant” xerrada final. La casualitat i la dinàmica del curs ens ha empentat a l’assumpte estrella de cloenda, exactament com un desenllaç natural: Hugo Narillos ens ha regalat amb una menuda introducció als NFTs i la tecnologia Blockchain.

Han aparegut en l’atmosfera d’aquesta breu trobada algunes expectatives i valoracions que considerarem de cara al futur. Perquè hi ha novetats tecnològiques que ja aguaiten i s’implanten a tot arreu per qualsevol cantonada artística que mirem. Entre nosaltres la novetat i desconeixement general del tema es barrejat amb múltiples i personals opinions, discrepants i fins i tot incongruents. En l’aire queda, tot i la sorpresa que produeix l’estat gasós del món virtual, una determinada sensació de futur-present. Que ens afecta i no podem donar l’esquena.

A manera d’extracte resum vaig a destacar alguns assumptes vorejats avui que, de segur, com acabe d’afirmar, tornaran a escena i caldrà prompte o tard  ser tractats amb més detall i extensió.  Són moltes les coses al respecte que no coneixem, són noves, estranyes i complexes, però ens pica  la curiositat, seguir aquesta mena de competició innovadora que ara mateix són les noves tecnologies, on arribaran. I fins i tot les ganes de posar en pràctica alguna cosa artística relacionada amb elles.

Com un testimoniatge de la trobada d’avui duta a terme a Xicranda deixe una relació d’assumptes més o menys apareguts, botó de mostra a resseguir i contemplar en el futur:

  • Marketplace. Nou tipus de comerç a conseqüència de l’aparició dels NFT.
  • Implicacions i canvi de valor i significació del producte artístic. Venda d’obres.
  • Drets d’autor.
  • Obres físiques o virtuals. Possibilitats múltiples: destrucció/desaparició/inexistència de l’obra física.
  • Pensar amb les mans, o transformació de les mans en màquina.
  •  La IA.
  • Les criptomonedes. Fiabilitat. Confiança d’ús.
  • Paràmetres artístics nous per a un hipotètic col·leccionisme de nou encuny (de valor financer) per a la valorització. Valor simbòlic de l’art.
  • La incorporeïtat real de l’obra d’art. Solament “existeixen” artistes. L’obra d’art és una entelèquia, un invent de la cultura i la necessitat expressiva de l’home.
  • Concepte d’Aura i reproductibilitat tècnica.

 

Últimes noticies

Onze artistes a “Natura Godella”.

Onze artistes, fins el proper 17 de juny, omplen amb les seues obres la sala Natura Godella. En un gran casalot benestant del segle XIX situat just enfront de l’Ajuntament s’apleguen al voltant d’una trentena d’obres reunides sota el lema

llegir mes

Curs sobre “Tractament d’imatges digitals”

Abandonem per uns mesos la vella fragància de la trementina al taller i ens traslladem a una altra bastant més ortodoxa, aliena a la pintura, tota ella ocupada i ordenada per una vintena d’ordinadors. La regidoria d’Educació recolza i patrocina

llegir mes

Paisatges de LA PEDRERA de Godella

L’Escola de pintura inaugura a Xicranda l’exposició “Paisatges de LA PEDRERA“. Serà el proper dilluns 6 de febrer a les 19’30 h. Sobre la seua gestació podem dir que ha estat com de rebot, per pur accident. Inicialment allò que podia

llegir mes
Traductor »
Traductor »