“La ronda de nit” de Peter Greenaway

posted in: General, Sin categoría | 0

El britànic Peter Greenaway ha realitzat recentment (2007) un “divertimento” al voltant de la pintura de Rembrandt “La ronda de nit” (1642). Si fem un breu repàs al cinema de Greenaway veiem que ha passat de ser encumbrat en la dècada dels noranta al vertígen d´una crítica contumaç per ser pel·lícules “sense ritme, teatrals i pretenciosament cultes” (carlos Boyero), amb “excesives pretensions visuals i farcides de text” (Javier Ocaña), i amb un “ritme fastigós que eclipsa alguns moments de gran bellesa visual” (Oti Rodríguez Marchante).

P. Greenaway va ser pintor abans de cineasta. I és per això, segurament, un dels cineastes contemporanis més directament enganxat al món de la pintura en les seues pel·lícules. Les realitzacions que protagonitza estan habitualment relacionades o en contacte directe amb el món de l´art i la pintura. I en aquest cas encara exagera més el bucle: el film narra, un tant dodecafònicament (teatralment), la realització per part de Rembrandt de la pintura “La ronda de nit”. Però en el film resultarà que existeixen conflictes i friccions entre els integrants del grupapareix retratat, i va apareguent així una sospita d´assassinat que hi és oculta en els detalls de la pintura. Mai podrem desbrinar millor que en aquesta pel·lícula les nombroses relacions entre cine i pintura.

Com és habitual començem la projecció a les 17´30 h. (saló d´actes de Villa Teresseta. Dijous 19 d´octubre) Hem convidat Alberto Martínez (cineasta) per a tractar d´enmarcar el cine de Greenaway i la pintura en les seues pel·lícules. Us esperem!

 

nightwatching-28073_1

 

 

“Nightwatching” (2007) (134´).
Direcció i guió: Peter Greenaway
Música: Wlodzimierz Pawlik
Fotografia: Reinier van Brummelen
Repartiment: Martin Freeman, Emily Holmes, Eva Birthistle, Jodhi May, Toby Jones, Natalie Press,Michael Teigen, Fiona O’Shaughnessy
Productora: Coproducció Regne Unit-Polònia-Canadà-Païssos Baixos (Holanda);
Gènere: Drama | Biogràfic. Segle XVII. Pintura

Sinopsis. Retrata un període tràgic de la vida del pintor Rembrandt van Rijn en el moment en el que l´ artista perd a la seua muller Sàskia i als tres fills que tenia. En eixa època, cap al 1642, és quan -per encàrrec- pinta un dels quadres més coneguts d´ell, ‘The Night Watch’ (La ronda de nit). El nus de l´obra reflecteix la conspiració d´ un assassinat.

 

 

larondanoche-14

 

Comments are closed.