“Mr. Turner” de Mike Leigh (2014) a Villa Teresita

posted in: General | 0

El proper 2 d´octubre (17´30 h.) reprenem les activitats del Cinefòrum amb la projecció de la pel·lícula  “Mr. Turner” de Mike Leigh. Una interessant exposició del món anglès d´època ambientada en els darrers anys de la  vida de Turner (1775-1851). Leigh recrea les circumstàncies del pintor, gentleman acomodat,  integrant de la Royal Academy of Arts i atent als esdeveniments de la societat anglesa del seu temps en els albors de l´industrialisme  britànic.

 

turner2
Pluja, vapor i velocitat, 1841

 

 

La pintura de Turner es considerada un estendard del món artístic contemporani actual per la conquesta de nous valors plàstics basats en el color, pintures plenes d´atmosferes i suggestions.

 

temerari remolcat
El temerari remolcat a dic sec (1839).

 

 

Quan mirem de reüll la pintura espanyola coetània, és a dir la de Goya, notarem quan diferents són Turner i Goya. Tot i ser representants d´un mateix sentiment romàntic existeixen diferències radicals, pols artístics diametralment oposats originaris de les societats en les que respiren i viuen.  Una percepció que podrem contrastar pròximament amb la segon pel·lícula que tenim programada:  “Volavérunt” (1999), de Bigas Luna, que versarà sobre Goya (proper dijous 29 d´octubre). Atendre a aquesta comparança entre el pintor anglès i espanyol (com sabem, dos romàntics emblemàtics) a través de la cinematografia és un bon punt de reflexió artístic. I la pregunta clàssica a la qüestió és si som els pintors idealment “lliures” alhora de proposar una Forma o estem condicionats, sembrats, en bona mesura pels nostres medis?

 

 

Francisco_de_Goya,_Saturno_devorando_a_su_hijo_(1819-1823)
Saturn devorant el seu fill, 1823

 

 http://www.microrevista.com/mr-turner-y-el-artista-recluido/

Comments are closed.