Joan Castejón – Retrospectiva (28 d´abril – 3 setembre)

El Consorci de Museus i la Fundació Xirivella Soriano presenten Al Palau Joan de Valeriola de València, fins al 3 de setembre,  l’exposició retrospectiva més important realitzada fins a la data sobre l’obra de l’alacantí Joan Castejón.

L’exposició ‘Joan Castejón. Retrospectiva’, pretén abordar per mitjà d’una àmplia mirada, la trajectòria artística de Joan Castejón (Elx, 1945) , sens dubte un dels creadors contemporanis més atractius de la Comunitat Valenciana i referent important per a joves artistes.

Segons el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, “presentem una nova exposició en la línia de la col·laboració que mantenim amb la Fundació Xirivella Soriano. Es tracta, com ve sent habitual, d’una mostra monogràfica dedicada a un autor consolidat de la nostra Comunitat el recorregut artístic del qual, que comprèn més de 50 anys, mereix el nostre reconeixement acostant la seua obra tots els valencians”.

Pérez Pont ha presentat la mostra acompanyat del president de la Fundació Xirivella Soriano, Manuel Xirivella, el comissari de l’exposició, Carlos Arenes, i del propi artista, Joan Castejón.

El director del Consorci de Museus ha expressat la seua satisfacció “per portar a València l’obra d’un autor alacantí que ha sigut reconeguda a nivell internacional com pot veure’s en la pel·lícula documental que es va presentar en la MOMA de Nova York l’any 2015”. Pérez Pont ha manifestat que “a través de 60 obres, esta retrospectiva ens mostra l’evolució del treball de Castejón, des dels seus inicis, amb els seus coneguts dibuixos dels anys 60, que va elaborar des de la presó, fins a l’actualitat, mostrant les seues facetes menys conegudes així com la seua particular tècnica de treball, tan admirada pels artistes joves”.

El comissari de l’exposició ha destacat que “Castejón va assistir com a alumne lliure a l’escola de Belles Arts de Sant Carles en València i celebrar en 1966 la seua primera exposició en la mateixa ciutat, va ser empresonat pel govern franquista entre 1967 i 1970 per assistir a una manifestació de l’1 de Maig”.

La soledat i angoixa d’este període va ser combatuda amb el dibuix com a teràpia, consolidant el seu estil i tècnica i produint al voltant de 2.000 dibuixos, entre ells, 400 retrats. En l’exposició es mostra un nombrós grup de dibuixos, la seua faceta més coneguda i amb la que l’artista reconeix sentir-se més còmode “perquè tenen l’empremta de l’acabat d’inventat”.

El seu dibuix ve marcat per la seua original destresa, aplicant ceres amb els dits sobre el paper, per a obtindre resultats impactants i solucions plàstiques que posteriorment traslladaria a la pintura, a l’oli.

Carlos Arenes ha manifestat que “com artista autodidacta Joan Castejón va desenrotllar una tècnica que hui en dia és estudiada per molts joves artistes que assisteixen als seus masterclass a Alacant”.

castejon-web2

En la mostra es poden observar tant les sèries esmentades com les dedicades al món de la literatura o la pintura, els homenatges a Antonio Machado, Miguel Hernández, Cervantes, a Goya o a Picasso. Destaca també la seua sèrie ’40 anys de historia’ entorn del final del franquisme.

A més, es presenta un conjunt representatiu de les seues escultures en bronze, la seua faceta menys coneguda. Arenes ha explicat que “en l’any 1999, la Fundació Bancaixa va exposar alguns dels seus dibuixos i l’any 2005 l’IVAM va mostrar la seua sèrie sobre el Quixot, però mai s’havia organitzat una exposició que comprenguera tota la seua trajectòria en la Comunitat Valenciana.Esta exposició és un homenatge en vida a la seua prolífica producció”.

L’obra de Castejón comprén un ampli palmito cultural i filosòfic en el que l’amor, la por, la llibertat, la pau, la història, la guerra o la soledat troben el seu espai.

Segons el comissari “estos temes guarden una estreta vinculació amb el ser humà i amb la realitat de la nostra època i són plasmats per l’artista per a fer-nos partícips del seu discurs vital”.

Castejón és un investigador que indaga i expressa els seus troballes a través de l’art. Les carències i limitacions de l’home, així com les seues inquietuds, es representen a través de síntesi entre el dramatisme i la tendresa, l’evolució i la decadència o l’apocalipsi i el renaixement, que al llarg de les seues sèries sorgixen cada vegada que contemplem o pensem en les seues obres.”

Fundació Chirivella Soriano

Palau Joan de Valeriola . Carrer de Valeriola 13

46001 – VALÈNCIA  (telf. 96-3381215)

   “informació – com arribar”

 

Últimes noticies

Instal·lació, Performance o Pintura ?

Paris ha trobat en Le Palais de Tokio un centre de referència d’art contemporani. Funciona com a Centre d’Art Modern des de la rehabilitació de 2001 programada i duta a terme pels arquitectes Lacaton&Vassal. L’edifici, des de la segona fase

llegir mes

Joan Sanz i “L’Alqueria de La Carrasca”

Joan Sanz acaba de publicar aquest mes d’agost un segon llibre, un segon volum més exactament, una important seqüela de les “Memòries de l´Horta de Vera”. Després de quatre anys de prospecció i recerca Sanz ha aconseguit lligar en un

llegir mes

Josep Ferriol inaugura “Monocrom”

El pintor Josep Ferriol presenta a Villa Eugènia la seua darrera recopilació de pintures organitzades sota el títol “Monocrom“. Una extensa mostra del treball dels darrers anys. La inaugurarà demà divendres 7 de juliol a les 20h d’aquest proper. Romandrà

llegir mes
Traductor »
Traductor »