Imma Femenía

Imma Femenía reitera al periodista en un interviu “Jo sóc pintora“. No vol deixar de ser-ho, no vol deixar la qüestió en l’aire i s’estén encara més sobre l’assumpte, insisteix: “Sóc pintora i la meua obra fins el 2008 eren aiguades, treballava amb el pinzell, però a partir d’aquell moment vaig voler fer un pas més, volia innovar una mica. . . Però jo bàsicament sóc pintora. He evolucionat de manera que ara la meua pintura és digital“.  I insisteix, “vull ser pintora, a pesar de les aparences“.

De Pego (1985) Imma Femenía té la fortuna i el bagatge d’haver trobat i produït ben prompte algunes peces emblemàtiques, una trajectòria creativa a hores d’ara sostinguda i ferma. I aquesta progressió es va generar des del moment que s’acostà als mitjans renovadors que proporciona la tecnologia i la industria.  Certament la direcció artística de Bombas Gens també està fent, sembla, un bon seguiment i recolzament de l’artista valenciana.

Fa uns anys en “70 evidences” va explorar la transformació del color, en concret el negre digital, quan passa a paper: setanta impressions en setanta impressores diferents. La conclusió, el resultat, és contundent, clar i evident: el mitjà de reproducció resulta ser  el protagonista de l’obra, determina inexorablement el resultat final.

 Actualment tot i que ja ha clausurat la mostra “Infraleves” a Bombas Gens podem gaudir d’algunes de les seues obres que són propietat del Centre (que, per cert, té la virtut encomiable de comprar col·leccions als autors, sèries, i no obres puntuals, soltes). En concret, en el cas de Femenía cinc magnífiques peces que integraven la darrera mostra d’Infraleves.

L’ajustat títol d’aquella mostra, que podeu veure i valorar als enllaços adjuntats, expressa molt bé les expectatives i el treball pel que es decanta Femenía. Per què “Infraleves“?  La parauleta  fa referència a una idea, un suggeriment del factòtum del conceptual Marcel Duchamp: en paraules de Duchamp «Lo posible es un infraleve» (inframince tradueix literalment per “una cosa molt picada, prima o lleu”). «La posibilidad de que varios tubos de colores lleguen a ser un Van Gogh es la explicación concreta de lo posible como ‘infraleve‘. Al implicar lo posible, al llegar a ser, el paso de lo uno a lo otro tiene lugar en lo ‘infraleve‘» (Marcel Duchamp, Nota, Madrid, Tecnos, 1989).

Sembla que finalitzats els estudis de BBAA Imma Femenía  va bolcar-se en una investigació de doctorat al voltant de les varietats cromàtiques del color en la reprografia i les noves tecnologies. Aquests estudis són els que van transformar la seua pràctica pictòrica fins al punt de canviar les taques i aiguades dels llenços pels nyics-nyics dels escànners, la intuïció del color pels ajustats pantone de les fotocopiadores. Entenem ara l’èmfasi i nostàlgia que posa quan diu “sóc pintora”.

I no li falta raó.Aquestes obres tenen quelcom de pictòriques, crec que encara romanen en algun punt en aquell món de la pintura, del color, de les ruptures bidimensionals, d’uns efectes i degradacions que són totalment pictòrics, lleus, ínfimes, però pertanyents al món pictòric. Però atenció, Femenía ja està definitivament en el món de la fotònica, li ha donat la volta a la vella pintura, el mitjà de producció pel de la reproducció, la tela per l’alumini i els plàstics, el pinzell pel làser, els pigments pels tòners de tinta, tot nous mitjans tecnològics que li interessen i en els quals indaga. Aquest és un fet important per a la pintura, perquè el significat o la realitat d’ella és ara, directa o indirectament, tenir vigent com a model i recurs (per a pintar) a la indústria i la tecnologia.

Potser la interpretació que va apuntar en el seu dia Giulio Carlo Argan1(972) està molt superada o desfasada (l’art està en crisi des de la substitució de l’artesanat pel sistema industrial i il·lustrat del capitalisme). Com de segur també ho estarà parlar de les inevitables pautes i petjades que deixa en qualsevol art, i per descomptat en la pintura, la ideologia. Temes bastant esvarosos i difícils d’expressar o plantar-los cara, perquè sovint van ocults en les noves claus artístiques. Sempre serà complexe esbrinar en quin punt estem, Bombas Gens, Imma Femenia i tots plegats, si pensem i creguem indefectiblement que la finalitat artística actual és social (en un altre moment era més bé religiosa). Em sembla interessant recuperar i atendre algunes veus teòriques com la d’Argan (sens dubte en un altre context) sobre les relacions artístiques i el sistema econòmic, entre Art i Societat.

https://inmafemenia.com/index

https://www.facebook.com/watch/?v=287129429002537

https://www.youtube.com/watch?v=624mnNoWR1Q

https://www.youtube.com/watch?v=k4NRzy2eLMc

Últimes noticies

Xerrada col·loqui sobre art digital i NFTs

Acabem de finalitzar el curs “Tractament d’imatge digital amb GIMP” impartit a Xicranda de la mà de Bene Loras al llarg del darrer trimestre. La impressió general és que hem conclòs una curta, dura i fatigosa incursió informàtica pel GIMP,

llegir mes

Onze artistes a “Natura Godella”.

Onze artistes, fins el proper 17 de juny, omplen amb les seues obres la sala Natura Godella. En un gran casalot benestant del segle XIX situat just enfront de l’Ajuntament s’apleguen al voltant d’una trentena d’obres reunides sota el lema

llegir mes

Curs sobre “Tractament d’imatges digitals”

Abandonem per uns mesos la vella fragància de la trementina al taller i ens traslladem a una altra bastant més ortodoxa, aliena a la pintura, tota ella ocupada i ordenada per una vintena d’ordinadors. La regidoria d’Educació recolza i patrocina

llegir mes
Traductor »
Traductor »