Closed Shapes“, ha saltat per l’aire. La Covid ha truncat per segona vegada una exposició més de l’Escola. Per a pal·liar una mica els efectes pandèmics hem pensat substituir aquella Mostra física i presencial per una altra VIRTUAL que allotjarem en aquest indret al llarg del proper mes de febrer.

Estavem preparant per a aquesta primera exposició de curs un tema que abordava de manera genèrica el disseny de “Formes Tancades” en pintura.

Resulta interessant distingir, referit a aquest aspecte, com i per què en  la pintura moderna trobem la convivència i connivència de Formes Tancades i Formes Obertes. Ambdues tipologies de procedir van en l’actualitat molt freqüentment lligades i barrejades, s’usen indistintament. Però és convenient entendre que l’ús indiferenciat del color entre el fons i l’objecte, la indefinició de contorns i espais, l’ús de Formes obertes, en concret, és una “invenció” intencionada i premeditada de la pintura més moderna. És una obvietat que convé recalcar que aquesta manera de fer no la trobarem, no existeix en la pintura anterior al segle XIX. 

Abans de l’impressionisme, abans de Turner, trobarem en les Formes Tancades una característica definitòria ‘grosso modo’ de tota la pintura. En canvi, amb la transformació de la pintura que s’enceta a principis del segle XIX s’afegeix o incorpora aquesta empremta, sinònim i prototip de llibertat, a la seua estètica.

S’entén perfectament que per a la segona exposició de juny el nostre propòsit siga complementar aquesta primera d’ara amb una altra dedicada precisament a Formes obertes. Per a la qual faríem també el títol en anglés: “Open Forms“.

Acudir a l’anglès per a titular les dos exposicions d’enguany no ha estat, ni molt menys, una ‘boutade’, caprici o broma. Ho fem en anglès per a recalcar que ni el castellà ni el català tenen paraules ben cenyides al que s’expressa en anglès com Shape (per a una forma concreta i física) i Form (per a una forma més abstracta, compositiva i estructural com, per exemple, la d’un llibre o peça musical). Aquesta prevenció, val a dir, no és ni molt menys meua: ens la fan des del seu inici saberuts i solvents traductors de llibres d’art.

Anem doncs, sense més prolegòmens, a donar per inaugurada aquesta exposició On-Line de pintures “Closed Shapes“, participada en exclusiva pels alumnes de l’Escola.

                                               OBRES

Concha Revert
Carmen Garcia
Pep Marsal (a enllestir)
"Closed Shapes" Febrer 2021
Chelo Moragues
Gener 2021
Pilar Sánchez
Gema Pascual
Gener 2021
Vicent Benavent
Ana Radoselovics
"Closed Shapes"Febrer 2021
Llorenç Torrero
Ximo Vives (a enllestir)
Marta Vidal
Rosa Berlanga
Pepa Mainero
Núria Furió
Chelo Jareño (a enllestir)
Berta Sánchez (a enllestir)
Joan Cordero (a enllestir)
Rafa Cantos
Isabel López
Juan Broseta
Rosa Simarro
Vicent Vinyals
Miguel Sinisterra
Gener 2021
Encarna Garcia
Mª Carmen Martínez
Jose Clemente
"Closed Shapes" Febrer 2021
Paqui Camps (a enllestir)
Fàtima Lull
Manuel Chiva
Lola Vega
Amparo Pastor
Ana López
Isabel Salaverria
Febrer 2021
Emilio Boix
Manel Ruiz
Carmen Castelló
Ximo Landete
Elvira Torres
Román Orfila
Manoli Escuder