La pel·lícula que projectem aquest mes de maig és “El sol del membrillo” (1992) de Víctor Erice. (140´) sobre el pintor Antonio López (Divendres 6 de maig, 17´30 h. Saló d´actes Villa Tereseta). Per a la presentació comptarem amb un convidat de luxe, el crític de la Cartellera Túria i responsable del vídeo-club Stromboli Daniel Gascó.
La pel·lícula és una “peça” molt original, en la línia de confondre´s amb un documental. Està en la tessitura de “El misteri Picasso” de Clouzot. En aquest cas l´aventura cinematogràfica del Víctor Erice s´endinsa en les pròpies vivències del pintor, sense que aparega cap “actor professional”. Estem en aquest cas en una NO-FICCIÓ, que és la dimensió inherent als documentals.
“Una obra nunca se acaba, sino cuando se llega al límite de las propias posibilidades”. Aquesta és una declaració recent del pintor arran de l´entrega del quadre de la família reial (divuit anys per a concloure´l). Una frase que expressa clarament la filosofia de l´artista.
La polèmica estètica amb a López està servida: per la confrontació immediata entre realisme i expressionisme o abstracció.
Si l´art en tot moment busca projectar-se socialment, alhora també ha d´expressar inquietuds personals. En aquest sentit no discutirem la projecció social d´Antonio Lòpez com artista. No ocorre el mateix amb les seues inquietuds personals, més discutibles o insuficients, quan sembla que solament pretén acomodar-se a plasmar i observar il·limitadament la realitat aparent.
https://www.dropbox.com/s/m244zbax6w19zb9/Docu%20per%20a%20El%20sol%20del%20membrillo.docx?dl=0