Col·lectiva a Xicranda: “Tintes Planes”

El proper dilluns 17 d’octubre  s’inaugura a Xicranda “TINTES PLANES“, un acurat agrupament de pintures de Beatriz Garcia, Miguel Nieto i Concha Revert. Tres aproximacions pictòriques a una tècnica molt concreta i llustrosa. Tres sensibilitats, expressions  pictòriques diferents, que tenen com a punt de partida el procediment esmentat.També una temàtica compartida: el cos, figures humanes i retrats (icons cinematogràfics).

En l’exposició trobareu viu i actiu, a pesar de les tintes planes, el senyal palpable del clarobscur més tradicional, però en aquest cas bastant sintètic, com és propi d’aquesta tècnica. Un clarobscur que es singularitza en cada obra i cadascun dels autors. I al meu parer és en aquest camí, el de la percepció del clarobscur pictòric, on Beatriz Garcia, Concha Revert i Miguel Nieto més es decanten i diferencien, més fan notar el seu propi territori expressiu. 

El nom “Tintes planes” que encapçala l’exposició apareix, històricament, quan sorgeix el cartellisme publicitari i les litografies post-impressionistes de finals del XIX. Toulouse-Lautrec (1864-1901) és el primer pintor que aconsegueix que la seua funció publicitària siga eclipsada per una expressió artística remarcable i llampant. Posteriorment el seu ús ha estat en mans de la industria gràfica, les quadricromies i el Pantone modern en tota mena de dissenys per a productes visuals, més o menys artístics o banals, de consum.

Però és en la darrera pintura d’avantguarda, ja clàssica, de finals del segle XX, la del Pop Art, allà pels anys seixanta, quan més s’enalteix aquest procediment tècnic, aconsegueix llustre i una gran valoració artística. Circumstància que podem dir, potser està repetint-se avui en dia quan veiem com es renoven idèntics procediments al caliu de la generalització de programes informàtics (i cal pensar que la tecnologia blockhaine a partir d’ara va a potenciar-los encara més). Els projectes “plàstics” digitals aparentment encara ens semblen com de joguina, però no hi ha molts dubtes que acabaran per conquerir els mercats i projectes artístics del segle XXI.

La inauguració i presentació pública, ja sabeu, el concorregut “vernissage”, serà a Xicranda el proper dilluns 17 d’octubre a les 19’30. No falteu!

L’horari del Centre és l’habitual de dilluns a divendres de 9 h. a 21 h. L’exposició romandrà oberta a Xicranda fins el 28 d’octubre.

Últimes noticies

Xerrada col·loqui sobre art digital i NFTs

Acabem de finalitzar el curs “Tractament d’imatge digital amb GIMP” impartit a Xicranda de la mà de Bene Loras al llarg del darrer trimestre. La impressió general és que hem conclòs una curta, dura i fatigosa incursió informàtica pel GIMP,

llegir mes

Onze artistes a “Natura Godella”.

Onze artistes, fins el proper 17 de juny, omplen amb les seues obres la sala Natura Godella. En un gran casalot benestant del segle XIX situat just enfront de l’Ajuntament s’apleguen al voltant d’una trentena d’obres reunides sota el lema

llegir mes

Curs sobre “Tractament d’imatges digitals”

Abandonem per uns mesos la vella fragància de la trementina al taller i ens traslladem a una altra bastant més ortodoxa, aliena a la pintura, tota ella ocupada i ordenada per una vintena d’ordinadors. La regidoria d’Educació recolza i patrocina

llegir mes
Traductor »
Traductor »