Bombas Gens, Centre d’art a València

Entre les institucions que acullen art contemporani a Espanya tenen el mèrit de ser les primerenques el Centre d’art Reina Sofia (1988; antic hospital general de Madrid, rehabilitat; 80.000 m² ; aproximadament un 70% del pressupost depenent de l’Estat) i l’IVAM (1989; de nova planta; 18.000 m² i finançament íntegre a càrrec de la Generalitat). Els dos espais foren en aquell moment dos fars de referència en el panorama artístic d’actualitat, dos espais molt importants i significatius en la presentació de l’art més punter, nacional i internacional.

Centre d'art Reina Sofia
Institut Valencià d'Art Modern

Progressivament ha hagut com un degoteig constant d’aparició de Centres d’art contemporani. I se’n han constituït tant públics com privats: Thyssen-Bornemisza (1992; privat; amb un atípic acord entre el baró Thyssen i el govern espanyol subscrit el 1988; amb seu a Madrid i subseus a Barcelona i Andorra; 21.ooo m² en Madrid) MACBA (1995; Ajuntament de Barcelona i Generalitat; de Nova planta,; 15.ooo m²) Guggenheim (1997; privat; de Nova planta; 24.ooo m²), etc. Avui en dia el llistat ja seria considerable si férem un repàs pel conjunt de la geografia espanyola (Pompidou de Málaga, CAAC de Sevilla, MUSAC de Lleó, EACC de Castelló, etc).

Guggenheim,, Bilbao
Museu d'Art Contemporani de Barcelona

I encara s’ha de dir i subratllar que no gaire lluny de València tenim un parell de museus d’art contemporani que guanyen en historial als més veterans i importants. Més modests i de menor abast, de dimensions bastant més reduïdes , però capdavanters en el temps, anteriors al Reina Sofia o l’IVAM. Estic referint-me als magnífics MACVAC de Vilafamés (1985) o el Museu d’Art Abstracte de Conca (1966). Ambdós tenen una dimensió més reduïda i han nascut d’una altra manera, quasi per generació “espontània” dintre de les seues poblacions, integrats en el casc urbà, com una planteta solitària que en el camp creix de forma natural. Vilafamés i Conca, acullen dos molt bons museus on fer una estada programada si encara no els conegueu.

Palau del Batlle, Museu d'Art Contemporani de Vilafamés
Museu d'Art Abstracte de Conca

Bombas Gens (2017; privat; edifici industrial rehabilitat; 6.ooo m²) nascut fa pocs anys a Marxalenes es consolida com una molt bona alternativa expositiva a València. A les exposicions, confeccionades amb l’assessorament de Vicent Todolí, cal afegir alguna dada sociològica que inexorablement té transcendència i cal esmentar: una és per a fer esment de la iniciativa privada en aquest projecte per part del grup familiar Susanna Lloret- Jose Luis Soler, empresaris rellevants de València.

Estat de l'edifici abans de la rehabilitació en 2014
Estat de l'edifici abans de la rehabilitació en 2014

I la segona dada a ressenyar, per descomptat,  té que ser per a la magnífica recuperació de l’antiga fàbrica de bombes hidràuliques existent a l’avinguda de Burjassot, tancada des de 1991. L’edifici de1930 ha estat recuperat per a conservar-lo dintre pràcticament del perímetre urbà de València. El conjunt de l’edifici ara atorga al museu una gran notorietat i personalitat, una molt bona suggestió a l’espectador a l’hora d’encetar la passejada per l’interior.

És molt recomanable, si podeu fer un grup d’unes quantes persones, concertar una visita guiada i poder accedir als refugis antiaeris i a un fantàstic celler del segle XIV trobat casualment i tot un regal inesperat per al conjunt.

Bombas Gens

Últimes noticies

Xerrada col·loqui sobre art digital i NFTs

Acabem de finalitzar el curs “Tractament d’imatge digital amb GIMP” impartit a Xicranda de la mà de Bene Loras al llarg del darrer trimestre. La impressió general és que hem conclòs una curta, dura i fatigosa incursió informàtica pel GIMP,

llegir mes

Onze artistes a “Natura Godella”.

Onze artistes, fins el proper 17 de juny, omplen amb les seues obres la sala Natura Godella. En un gran casalot benestant del segle XIX situat just enfront de l’Ajuntament s’apleguen al voltant d’una trentena d’obres reunides sota el lema

llegir mes

Curs sobre “Tractament d’imatges digitals”

Abandonem per uns mesos la vella fragància de la trementina al taller i ens traslladem a una altra bastant més ortodoxa, aliena a la pintura, tota ella ocupada i ordenada per una vintena d’ordinadors. La regidoria d’Educació recolza i patrocina

llegir mes
Traductor »
Traductor »